.
Hårda gångvägar och enkel åtkomst
En av de grundläggande elementen i en inkluderande lekplats är att tillhandahålla belagda gångvägar som möjliggör enkel åtkomst för personer som använder kryckor eller rullstolar. Det är viktigt att dessa gångvägar är:
- Breda - den minsta bredden bör vara minst 1,5 meter för att möjliggöra fri rörlighet. För lekplatser med stora ytor, överväg ännu bredare gångvägar som tillåter flera personer att använda dem samtidigt.
- Inga trösklar - inga hinder eller höga backar som hindrar rörelse. Ytan bör vara slät, men samtidigt ha halkfria egenskaper för att säkerställa användarnas säkerhet.
Halkfria ytor under lekutrustning
När man planerar lekplatser som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar är ett viktigt övervägande valet av lämpliga ytor under lekutrustningen. Halkfria ytor, som gummiplattor eller syntetiska ytor som fallskyddsgummi, uppfyller säkerhets- och komfortkraven för både rullstolsanvändare och personer med kryckor.
.
.
- Gummiplattor: De är hållbara och väderbeständiga, vilket gör dem idealiska för utomhusbruk. Deras flexibilitet och motståndskraft mot deformation garanterar hållbarhet och tillförlitlighet under alla förhållanden.
- Fallskyddsgummi: De är inte bara hållbara och lätta att rengöra, utan erbjuder också en jämn yta som är estetiskt tilltalande. Tillgänglighet i olika färger och mönster förbättrar ytterligare lekplatsen, vilket gör den inbjudande och välkomnande för barn.
.
De viktigaste fördelarna med dessa ytor är:
När du väljer ytskikt är det värt att uppmärksamma dessa egenskaper för att säkerställa lekplatsens säkerhet och tillgänglighet för alla barn, oavsett deras fysiska förmågor.
Vanliga misstag vid planering av lekplatser
När man designar lekplatser för barn med funktionsnedsättningar görs ofta vissa misstag som avsevärt kan begränsa deras funktionalitet och tillgänglighet. Bland de vanligaste är:
- Brist på ordentliga ramper och lutningar - även om lekplatsen teoretiskt sett är tillgänglig, hindrar bristen på ordentliga ramper barn som använder rullstolar från att använda den. Det är viktigt att ramperna har rätt lutningsvinkel för att underlätta in- och utgång. Vi erbjuder speciellt anpassad utrustning som har dedikerade ramper för rullstolsanvändare.
- Felaktig placering av utrustning - lekutrustning bör placeras så att det är enkelt att nå från belagda gångvägar. Varje utrustningsdel bör omges av tillräckligt manöverutrymme för att möjliggöra enkel åtkomst.
- Olämplig lekutrustning - många utrustningsdelar är designade utan att ta hänsyn till behoven hos barn med olika funktionsnedsättningar. Det är viktigt att överväga mångfald och välja utrustning som kommer att vara tillgänglig för så många barn som möjligt. Till exempel att inkludera gungor med säkerhetsfunktioner eller karuseller anpassade för rullstolar.
- Lösa ytskikt som sand, bark och grus fungerar inte optimalt för personer med funktionsnedsättningar, vilket gör rörligheten mycket svårare, särskilt för rullstolsanvändare.
Så hur designar man en tillgänglig lekplats på rätt sätt?
Vi kommer att diskutera det med ett exempel:
I exempel nr 1 ser vi utvecklingen av en inkluderande plats, där principerna för en belagd ramp för personer med rörlighetssvårigheter, inklusive rullstolar, har bevarats, men tyvärr har sand samtidigt designats inom de säkra zonerna. Personer med funktionsnedsättningar har endast tillgång till vissa funktioner på lekplatsen. Å andra sidan, inom gung- och lekzonen, har vi hårda belagda ytor, vilka inte är säkra och utgör en fara vid fall. Det rekommenderas inte att kombinera hårda ytor inom utrustningens säkra zoner, som överskrider parameter för fri fallhöjd på 60 cm.
I exempel nr 2 ser vi samma lekplats med en hård yta i form av gummiplattor, som utgör lekplatsens säkerhetsområde, dämpar väl och är stabila nog för personer med funktionsnedsättningar och rörlighetssvårigheter.
Inkluderande lekplatsutrustning
.
En viktig del av lekplatsens tillgänglighet är korrekt utvald utrustning som möjliggör lek för barn med olika typer av funktionsnedsättningar. Här är några exempel:
- Lekpaneler - vår serie av lekpaneler är ett intressant tillskott för många lekplatser, både allmänna och på förskolor. Spel, utbildnings- och lektavlor är en inbjudan till alla lekplatsanvändare att leka tillsammans. Designen av tavlorna (montering på korta stolpar) möjliggör enkel åtkomst för alla barn.
- Temalekplatser - en form av lek som älskas av barn är att återskapa scener - leka affär, flygplats, kök. Med detta i åtanke skapade vi en serie olika temalekplatser. Här finns inga arkitektoniska hinder - både barn i rullstol och de som använder andra hjälpmedel kan använda utrustningen samtidigt.
- Inkluderande lekställningar – vår serie Alla Kan Gamma, Beta eller Delta, inkluderar en ramp för rullstolar och bredden på alla gångar är anpassad för att möjliggöra fri manövrering av en rullstol. En sådan lekplats kan användas samtidigt av många barn, från ett års ålder.
- Sandlådor och bord - att leka med sand har varit en av barns favoritaktiviteter på lekplatser i åratal. Sand är också ett bra stimuleringsverktyg - ofta används i sensorisk terapi. Vår serie med klassiska bord och de för sandlek har ett speciellt sänkt bord - anpassat för rullstolar att köra upp till.
- Gungor - vi erbjuder en gunga anpassad för rullstolsanvändare, skapad enligt aktuella standarder och rekommendationer. Denna gunga är gjord av högkvalitativt stål, har säkerhetsbälten och en körbar ramp.
.
Att skapa lekplatser tillgängliga för alla barn är en investering i framtiden som främjar jämlikhet. Med rätt planering kan vi skapa ett utrymme där alla barn, oavsett deras förmågor, kan leka och utvecklas i en säker och inkluderande miljö.